Locuitorii din Ercolano, localitatea aflată la 14 kilometri de Napoli, şi-au luat inima în dinţi şi au refuzat să mai cotizeze la mafioţi.
Ani de-a rândul trei generaţii de locuitori din Ercolano, un oraş cu 55 000 de locuitori situat la 14 kilometri de Napoli, au au plătit taxe de protecţie între 150 şi 1 500 de euro, pe care în fiecare lună membrii Camorrei le cereau comercianţilor, oamenilor de afaceri şi chiar şi preoţilor, pentru a nu le face viaţa imposibilă.
Dar locuitorii din Ercolano, oraş aflat între mare şi Vezuviu şi faimoas pentru rămăşiţele sale arheologice romane, au spus „basta". Acum la intrare în localitate te întâmpină un afiş pe care stă scris: „Ercolano, teritoriu fără şantaj". „Noi nu mai suportăm abuzuri", scrie şi pe afişele din numeroase vitrine.
Revolta din Ercolano împotriva mafiei a început în 2004, când pentru prima dată în istoria oraşului o femeie de afaceri a îndrăznit să facă plângere la poliţie că un mafiot a venit la ea la magazin şi i-a cerut bani ca să nu-i facă probleme.
O femeie a îndrăznit să se ridice împotriva mafioţilor
„Nu ştiu de ce, dar până în acel moment pe mine nu încercase să mă şantajeze. Când a venit tipul acela la mine în magazin şi mi-a spus pe un ton ameninţător că trebuia să-l plătesc, mi-a fost tare frică", a declarat pentru publicaţia „El Mundo" Raffaella Ottaviano, curajoasa blondă care a îndrăznit să-i înfrunte pe mafioţi.
„Dar m-am gândit că era mai bine să închid magazinul decât să trăiesc permanent cu această teamă. Aşa că i-am spus mafiotului că nu îl plătesc, şi m-am dus direct la poliţie să denunţ ce s-a întâmplat", povesteşte ea. „Este mai bine să mori o dată decât să mori zilnic", mai spune Raffaella.
Un primar cu iniţiativă
Dar adevărata „revoluţie" a avut loc în 2005, când Nino Daniele a devenit primarul oraşului