Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se va adresa compatrioţilor săi sâmbătă seară pentru a cincea şi ultima oară a mandatului său. Un tradiţional mesaj de An Nou care de această dată va fi fără îndoială marcat de criza economică, dar şi de perspectiva alegerilor prezidenţiale din primăvara viitoare, scrutin la care, pentru moment, Sarkozy nu a spus dacă va candida sau nu. Toate semnalele tind să arate însă că şeful statului va dori un al doilea mandat.
Vasile Damian:
Nici un preşedinte francez nu poate scăpa de acest tradiţional "exerciţiu" mediatic - urările televizate de an nou. Contextul în care însă ia cuvântul de această dată Nicolas Sarkozy e mai sumbru ca niciodată. Spre deosebire de anii trecuţi, şeful statului nu mai poate face nicio promisiune. De altfel, nici un lider politic nu-şi mai poate permite luxul acesta. Ce poate anunţa atunci Sarkozy în faţa francezilor, o populaţie care crede tot mai puţin în cuvântul politicienilor?
Franţa e ameninţată de recesiune - probabil deja a intrat în ea. Faimoasa notă triplu A dată datoriei franceze e şi ea pe ducă. Moneda unică euro, care împlineşte zece ani de existenţă, nu mai ştie cât are de trăit. Şomajul e în continuă creştere şi la un nivel record din 1999 încoace, riscând să ajungă repede la zece procente din populaţia activă a ţării. Tabloul este aşadar mai mult decât întunecat.
În plus, politica lui Nicolas Sarkozy e respinsă de doi francezi din trei, rezerva de voturi pentru o eventuală victorie a sa în mai 2012 este insuficientă. Cu alte cuvinte, cum sublinia recent un editorialist francez, toate ingredientele unui vot contestatar sunt reunite pentru a-i bara calea lui Sarkozy spre un al doilea mandat.
Nicolas Sarkozy, recunoscut odinioară ca un mare specialist în arta comunicării
De ce arme dispune astăzi şeful statului pentru a putea spera la o victorie peste p