Băncile au redus împrumuturile către principalii participanți pe piețele financiare în ultimele luni, conform oficialilor Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed, banca centrală americană), reflectând îngrijorările cu privire la criza datoriilor suverane europene.
Sondajul realizat de Fed nu menționează criza europeană în mod direct, dar indică „o îngustare largă dar moderată a condițiilor de împrumut aplicabile claselor importante de parteneri contractuali în ultimele trei luni”, arată CNBC.
Îngrijorări cu privire la Europa
Marile firme financiare au fost sub presiune din cauza îngrijorărilor cu privire la posibilitatea ca blocajul politic european să provoace o intrare în incapacitate de plată a unuia sau a mai multor state membre zonei euro, fapt care ar provoca pierderi imense pe piețele financiare.
Oficialii Fed au declarat că îngustarea condițiilor de credit a devenit evidentă, în speical în cazul fondurilor de hedging, de investiții imobiliare și în cazul coroporațiilor din afara sectorului financiar.
„Aceste răspunsuri reflectă o continuare aparentă și o intensificare a evoluțiilor evidențiate de ultimul sondaj din septembrie”, se arată în raport.
De atunci, criza datoriilor suverane a afectat puternic piețele financiare, investitorii temându-se de repetarea situației din 2008 când prăbușirea sectorului bancar de investiții a provocat colapsul economiei globale.
Analiștii sunt sceptici asupra capacității BCE de a controla situația
Ultima încercare a Băncii Centrală Europeană de a gestiona criza printr-un program de împrumuturi ieftine pe trei ani în valoare de 489 de miliarde de dolari a reușit să reducă din costurile de împrumut pe piața interbancară. Însă mulți analiști consideră această situație ca fiind nesustenabilă.
„Mă aștept ca băncile să-și mențină banii în depozite din cauză că se tem să nu