Este de așteptat ca guvernul maghiar să sfideze obiecțiile Fondului Monetar Internațional și ale Uniunii Europene, adoptând, vineri, noua lege cu privire la banca centrală, guvernul fiind dispus să meargă în instanță pentru a-și apăra poziția. Această intransigență pune în pericol dezghețarea negocierilor cu privire la un nou acord financiar.
Legislația cu privire la Banca Centrală a Ungariei a fost un motiv de disensiune la începutul lunii, provocând suspendarea negocierilor informale cu FMI și UE. Acestea consideră că noile legi afectează independența băncii centrale. Viktor Orban, premierul Ungariei, a refuzat să retragă propunerea legislativă, declarând că țara sa nu va primi ordine de la Bruxelles, arată CNBC.
Orban a declarat, astăzi, în cadrul unui interviu acordat postului public de radio, că Ungaria a modificat legea pentru a satisface cerințele Băncii Centrale Europene cu excepția a două articole, dar că guvernul său este dispus să meargă în instanță pentru a apăra acele două puncte.
BCE a cerut guvernului maghiar să reconsidere propunerea de creștere a numărului membrilor consiliului monetar al băncii centrale, organismul care determină nivelul dobânzii-cheie, precum și numărul vice-guvernatorilor, ambele măsuri crescând, în mod inacceptabil, influența guvernului asupra politicilor băncii centrale.
Ungaria a păstrat aceste două articole în propunerea legislativă care așteaptă votul parlamentar
„BCE a avut 15 propuneri, iar comisia parlamentară a adoptat 13 dintre acestea”, a declarat Orban într-un interviu pentru postul public de radio mr1. „În cazul a două puncte, diferența de opinie rămâne, iar, dacă este necesar, ne vom apăra poziția în cadrul procedurilor legale”.
„Este o modă europeană că banca centrală trebuie să aibă această independență sacră”, a adăugat primul ministru. „De fiecare dată când este chi