Partidul Fidesz al premierului conservator Viktor Orban a promovat vineri in Parlament o modificare a Constitutiei, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie si ii va permite procurorului general, un apropiat al primului ministru, sa aleaga instanta in fata careia va prezenta un dosar, relateaza AFP.
Acordand un rang constitutional acestei legi, guvernul reduce la zero o decizie a Curtii constitutionale care anula, in 19 decembrie, aceasta dispozitie, in conditiile in care, in Ungaria, aceasta curte nu are dreptul sa examineze Constitutia.
Aceasta dispozitie, care face parte dintr-un pachet de restructurare a sistemului judiciar, a fost aspru criticata de comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care si-a exprimat indoiala asupra compatibilitatii acestei legi cu cele europene.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a criticat si ea guvernul lui Viktor Orban pentru "distrugerea mai multor contragreutati si echilibre menite sa garanteze independenta judecatorilor".
Parlamentul a ales-o la inceputul lunii decembrie in fruntea Oficiului national al justitiei pe Tunde Hando, o apropiata a lui Viktor Orban, in conditiile in care sotul sau, un eurodeputat al Fidesz, este cunoscut pentru contributiile la noua Constitutie, care a facut posibila restructurarea sistemului judiciar. Mandatul doamnei Hando dureaza noua ani si incepe in 1 ianuarie 2012. Partidul Fidesz al premierului conservator Viktor Orban a promovat vineri in Parlament o modificare a Constitutiei, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie si ii va permite procurorului general, un apropiat al primului ministru, sa aleaga instanta in fata careia va prezenta un dosar, relateaza AFP.
Acordand un rang constitutional acestei legi, guvernul reduce la zero o decizie a Curtii constitutionale care anula, in 19 decembrie, aceasta dispozitie, in condi