Guvernul lui Nicolas Sarkozy, președintele Franței, se folosește de vacanța de iarnă pentru a definitiva un plan a cărui obiectiv este controlarea creșterii abrupte a ratei șomajului prin convingerea companiilor și angajaților asupra unei noi înțelegeri: reduceri salariale contra siguranței locului de muncă.
Inspirat, în mare măsură, de reformele implementate de Germania în timpul recesiunii din 2009, planul obligă companiile să-și mențină numărul de angajați chiar și în cazul în care comenzile scad. În schimbul garantării locului de muncă, angajații sunt obligați să accepte reducerea salariilor. Pentru a motiva și finanța această înțelegere, guvernul va contribui la acoperirea a parte din veniturile salariale pierdute și a contribuțiilor sociale, conform oficialilor Ministerului Muncii și a liderilor sindicali, arată publicația financiară „Wall Street Journal”.
Înțelegeri în trei
Legislația muncii, în Franța, deja permite astfel de înțelegeri în trei, între companii, angajați și guvern. Dar guvernul ia în considerare metode de a simplifica procedurile administrative și a reduce birocrația, au declarat oficiali ai Ministerului Muncii. Acest plan va proteja angajații din sectorul corporat.
Oficialii au declarat că guvernul consideră, totodată, lansarea unei dezbateri mai largi asupra flexibilității timpului de muncă. Dincolo de aceste acorduri de scurtă durată a căror scop este protejarea locurilor de muncă, guvernul dorește ca orele petrecute la locul de muncă, precum și salariile, să varieze în mod semnificativ, în funcție de oferta pe piață. Adoptate acum zece ani în Germania, astfel de măsuri au ajutat la creșterea competitivității companiilor germane. Cu toate acestea, un astfel de aranjament este mult mai problematic în Franța.
Sarkozy intenționează să prezinte ambele propuneri la întâlnirea sa cu sindicatele și cu repre