Italia s-a salvat „de pe marginea prăpastiei”, a declarat Mario Monti, premierul Italiei, justificând politicile guvernamentale din ultimele șase săptămâni și cerând, în același timp, Uniunii Europene să sprijine soluționarea coerentă și completă a crizei datoriilor suverane prin creșterea semnificativă a fondului de urgență.
Primul ministru tehnocrat al Italiei a folosit discursul tradițional de sfârșit de an pentru a transmite un mesaj puternic către piețele financiare și către partenerii europeni, descriindu-se pe sine drept „cel mai german dintre toți economiștii italieni” și insistând că prezentele costuri ridicate de împrumut nu sunt justificate în lumina datelor fundamentale despre economia Italiei, arată publicația financiară „Financial Times”.
Monti a declarat că, în „condiții normale”, Italia nu ar avea nevoie de măsuri adiționale de austeritate precum pachetul de 30 de miliarde aprobat de către parlament săptămâna trecută, pachet de reforme care intenționează să echilibreze bugetul până în 2013.
Recâștigarea competitivității
Primul ministru a declarat că următorul pas al guvernului său va fi un pachet de măsuri care dorește să recâștige competitivitatea economiei italiene prin liberalizarea acesteia, în special a industriei serviciilor și a pieței muncii. Primii pași ai acestui program vor fi prezentați la summitul UE din 23 ianuarie.
Monti a declarat că aceste reforme sunt necesare pentru sistemul de contracte de muncă, sistem care garantează, virtual, o slujbă pe viață pentru unii privilegiați, oferind, în schimb, foarte puțină siguranță a locului de muncă pentru alții, în special pentru tinerii pe contracte de scurtă durată. Premierul nu a răspuns însă la întrebarea dacă guvernul este pregătit să treacă peste opoziția sindicatelor față de modificarea articolului 18 din statutul angajaților, modificare car