Alegerile anticipate nu sunt excluse în Republica Moldova. Dacă va continua sciziunea în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, PCRM va avea de câştigat. Intriga a devenit cuvântul de ordine în Republica Moldova în ultima perioadă şi asta doare şi-i nemulţumeşte pe oameni. Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de primarul Chişinăului, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.
Reporter: Ultima tentativă de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlamentul de la Chişinău a eşuat. Noi alegeri vor avea loc pe 15 ianuarie. Ce s-ar putea schimba până atunci?
Dorin Chirtoacă: Probabil vor avea loc în continuare negocieri cu deputaţi din fracţiunea PCRM şi respectiv grupul socialiştilor şi în felul acesta să se încerce găsirea unei formule pentru alegerea preşedintelui. Partea bună este că cel puţin din declaraţii, nu-şi doreşte nimeni alegeri anticipate, cu toate că acestea nu pot fi excluse. Acest joc, această formă de prelungire a negocierilor, practic, permanent în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui s-ar putea să dureze chiar mult mai mult, pentru că în cazul în care la alegerea preşedintelui nu se prezintă minim 61 de deputaţi, scrutinul nu este considerat valabil şi atunci poate fi luat de la capăt.
Rep.: Care este cel mai pesimist scenariu în perioada următoare?
D.C.: În cazul în care în cadrul alianţei (Alianţa pentru Integrare Europeană-n.r.) vor continua sciziunile, va continua tensiunea, aceeaşi lipsă de încredere şi formula veche românească de a da cu stângu-n dreptul, de pe urma tuturor acestora s-ar putea să câştige numai Partidul Comuniştilor. Şi atunci în cazul în care nu se va contura o poziţie unică a AIE în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui, există un risc ca lucrurile să intre pe un trend descendent în ceea ce priveşte componentele Alianţei şi respectiv un trend ascende