Intr-o seara din octombrie, in "cancelaria ei austera", avand misiunea de a salva moneda euro, Angela Merkel a dat un telefon confidential la Roma, la resedinta presedintelui octogenar Giorgio Napolitano. Desi tarile europene au o regula de a nu incerca sa intervina in afacerile interne, Merkel l-a sunat pe Napolitano pentru a-i spune ca Italia trebuie sa isi schimbe premierul, relateaza Wall Street Journal, intr-un material dedicat crizei economice din Europa.
Merkel i-a spus lui Napolitano ca eforturile Italiei de reducere a deficitului sunt "apreciate", insa Europa vrea sa vada reforme mai agresive pentru a stimula cresterea, iar ea si-a exprimat ingrijorarea ca Berlusconi nu este suficient de puternic.
Napolitano i-a raspuns ca nu este incurajator nici faptul ca Berlusconi a supravietuit votului de incredere din parlament la o diferenta de doar un vot.
Merkel i-a multumit in avans presedintelui pentru ca va face "ce este in puterea dumneavoastra" pentru a promova reformele. Iar Napolitano a inteles mesajul, scrie WSJ. Peste cateva zile, a inceput sa apeleze partidele politice pentru a le testa sprijinul pentru un nou guvern.
Chiar inainte de summit-ul de la Cannes, Napolitano a transmis un mesaj destul de criptat, in care afirma ca este datoria sa sa "verifice conditiile fortelor sociale si politice" din Italia.
Pe 8 noiembrie, Berlusconi a pierdut majoritatea in parlament, iar la cateva zile dupa a demisionat, fiind inlocuit de Mario Monti. Intr-o seara din octombrie, in "cancelaria ei austera", avand misiunea de a salva moneda euro, Angela Merkel a dat un telefon confidential la Roma, la resedinta presedintelui octogenar Giorgio Napolitano. Desi tarile europene au o regula de a nu incerca sa intervina in afacerile interne, Merkel l-a sunat pe Napolitano pentru a-i spune ca Italia trebuie sa isi schimbe p