Parlamentul de la Budapesta a aprobat, vineri, noile reglementări privind Banca Centrală a Ungariei (MNB), care au determinat plecarea negociatorilor de la UE şi FMI, la începutul acestei luni. Şansele Ungariei de a obţine un nou ajutor internaţional s-au redus aproape de zero.
Potrivit iniţiativei legislative înaintate de formaţiunea Fidesz a premierului naţionalist Viktor Orban şi adoptată de Parlament, independenţa MNB este limitată drastic, fiind practic subordonată guvernului.
Astfel, guvernatorului Andras Simor i se ia dreptul de a-şi alege adjuncţii, este extins Consiliul Monetar care stabileşte rata dobânzii de referinţă, noii membri urmând să fie numiţi de guvern. Este creat şi al treilea post de vicepreşedinte al MNB. De asemenea, este deschis drumul pentru guvern să îl schimbe din funcţie pe guvernator în urma autorizării de către Parlament a unei comasări cu Autoritatea de supervizare a instituţiilor financiare (PSZAF).
Ungaria lui Orban, copilul neascultător al Europei Centrale
Ţara vecină a fost retrogradată de agenţiile de rating pentru a doua oară într-o lună la 'junk' (nerecomandat pentru investiţii), când agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a luat această decizie pe 21 decembrie, urmând exemplul Moody's Investors Service. Forintul s-a depreciat cu 15% faţă de euro din iunie, fiind cea mai slabă performanţă din lume a unei valute în acestă perioadă.
'Aprobarea reglementărilor privind Banca Centrală a Ungariei arată că executivul nu este serios în privinţa obţinerii unui împrumut de la FMI. Guvernul discută despre încheierea unui acord cu FMI, dar în realitate caută să câştige timp, sperând că situaţia economiei mondiale se va îmbunătăţi şi Ungaria nu va mai avea nevoie de asistenţă financiară', a declarat Gabor Orban, de la compania Aegon Fund Management, din Budapesta, potrivit Agerpres.
Săptămâna tr