Mii de cubanezi romano-catolici au participat la o slujbă în aer liber, la Havana, pentru marca sfârșiul unui tur de 16 luni a statuii Fecioarei Carității din Cobre, patroana insulei.
În timpul slujbei, liderii religioși au cerut reconcilierea cubanezilor și continuarea reformelor economice. Acest tur al statuii sfintei care patronează Cuba a fost prima manifestare religioasă de după 1959, când comuniștii au venit la putere.
Papa Benedict XVI urmează să viziteze țara în primăvară pentru a marca cea de-a 400-a aniversare a descoperirii relicvelor Fecioarei, care, conform legendei, au fost găsite de pescarii locali în mare în dreptul coastei de est a Cubei, după o furtună, în 1612.
Legenda spune că, în ciuda mării agitate, rămășițele sfintei erau complet uscate.
Reconcilierea statului cu Biserica
La slujbă au fost prezenți mai mulți oficiali de rang înalt, ca și lideri ai bisericii. Cardinalul Jaime Ortega s-a referit, în discursul său, la transformările necesare în viața economică și socială a Cubei. „Poporul nostru apreciază pacea drept cel mai mare bun și s-au rugat mult la Fecioara Carității ca ea să însemne și reconciliere", a spus el.
Potrivit presei occidentale, turul Fecioarei Carității și vizita papei semnifică o îmbunătățire a relațiilor dintre guvern și Biserică după ani de tensiuni ce au urmat revoluției din 1959, care a transformat țara catolică într-un stat comunist.
Ca semn al ameliorării relațiilor, politicieni de rang înalt, printre care vicepreședintele Esteban Lazo și ministrul de Externe Bruno Rodriguez au participat la slujbă, ceea ce ar fi fost de neimaginat pe vremea în care țara era condusă de Fidel Castro.