Durerile de cap, stările de greaţă, sensibilitatea la lumină şi la sunete puternice sunt simptome care apar, aproape invariabil, după o petrecere cum este cea de Crăciun sau de Anul Nou. Adevarul.ro îţi prezintă totuşi câteva soluţii pentru a preveni mahmureala
1. Mănâncă înainte de a consuma alcool
Dacă bei pe stomacul gol, alcoolul este metabolizat rapid, iar vaporii ajung imediat în sânge, crescând alcoolemia şi grăbind procesul de „îmbătare". De aceea, specialiştii îţi recomandă să mănânci ceva înainte de a consuma alcool, pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge şi pentru a-i oferi organismului mai mult timp să proceseze toxinele din astfel de băuturi. Cele mai indicate sunt alimentele grase şi carbohidraţii, de aceea se spune că înainte de a bea alcool e bine să mănânci pâine cu unt. În plus, dacă stomacul este deja plin cu alimente, alcoolul nu va mai avea un efect atât de iritant asupra mucoasei gastrice, prevenind astfel senzaţia de greaţă şi voma.
2. Bea multă apă
Alcoolul deshidratează excesiv organismul, iar dacă la petrecere mai şi dansezi, elimini cantităţi mari de apă din corp. Aceasta este una dintre explicaţiile durerilor puternice de cap şi ale senzaţiei de gură uscată care apar a doua zi după consumul de alcool. De aceea, este bine să te hidratezi corespunzător atât înaintea, cât şi în timpul petrecerii. Specialiştii recomandă să bei un pahar cu apă după fiecare pahar de alcool. Această practică nu doar te va ajuta să te menţii hidratat, ci va da corpului mai mult timp pentru a procesa alcoolul, va dilua toxinele şi va reduce iritaţia de la nivelul stomacului. Cel mai indicat ar fi să bei apă minerală, care acoperă şi cantitatea de electroliţi (potasiu, calciu) eliminată prin mersul des la toaletă şi prin transpiraţie.
3. Ai grijă cât, dar şi ce bei!
Desigur, principala regulă pentru