Atât de gustoasele bucate tradiţionale ne pun la încercare autocontrolul în aceste zile. Pentru că mâncăm mai multe preparate pe bază de carne şi de grăsime, riscăm să avem probleme digestive. Iată câteva metode prin care poţi ţine la distanţă disconfortul abdominal.
Preparatele din carne de porc sunt nelipsite din meniul acestor zile, iar aroma îmbietoare le poate juca feste până şi celor mai disciplinaţi meseni. Dar şi persoanele care se înfruptă cumpătat pot avea probleme digestive pe fondul schimbării obiceiurilor alimentare. Printre ele se numără balonarea, flatulenţa, crampele, borborismele sau constipaţia.
Crudităţile te pregătesc pentru festin
Pentru a stimula digestia, nutriţioniştii recomandă să începem masa cu o salată de crudităţi. Acestea vor forma un pat de fibre la nivelul stomacului, care stimulează secreţiile gastrice şi mişcările peristaltice de la nivelul tubului digestiv.
De exemplu, consumă ca aperitiv o salată de varză albă crudă, o salată de ţelină şi de morcov, ori de conopidă crudă cu ceapă roşie şi cu pătrunjel. În acest fel, te vei simţi mult mai bine decât dacă vei începe masa cu produse bogate din carne, din grăsime şi gelatină, care obosesc stomacul din start. În acest fel prevenim constipaţia, dar şi senzaţia de greutate care apare după mese.
Condimentele previn problemele digestive
Indiferent dacă alegi să consumi un aperitiv de fibre, asigură-te că nu abuzezi de carne! Porţia de carne trebuie să fie însoţită de o garnitură de legume gratinate sau fierte la abur. Alt truc pentru a ne feri de problemele digestive este folosirea condimentelor la gătit. Dintre cele care stimulează digestia, mărarul, pătrunjelul şi cimbrul se folosesc în mod obişnuit la prepararea bucatelor româneşti. Profită şi mai mult de pe urma lor adăugându-le, crude, în salata-aperitiv.
De ase