Atentatele teroriste şi pericolele precum malaria, febra dengue şi encefalita nu sunt motive suficient de puternice pentru a-i speria pe cei mai curajoşi turişti care, în Timorul de Est, sunt răsplătiţi pe măsură.
De câţiva ani, Timorul de Est este o destinaţie care încearcă să atragă măcar o brumă de turişti, pe care să-i convingă de calităţile sale de destinaţie pentru vacanţe. O călătorie în Timorul de Est? De ce nu, mi-am spus într-o zi de primăvară târzie. Şi iată-mă-n în drum spre Australia. În avion, am citit pentru prima oară o documentare realizată de colegii mei de la hypermarketul de turism, pusă într-o mare mapă galbenă.
Pe prima pagină aveam recomandările Ministerului Afacerilor Externe din România, care începeau astfel: „Vă sfătuim să evitaţi deplasările ce nu sunt necesare în Timorul de Est, din cauza situaţiei incerte de securitate. Există riscul producerii de atacuri teroriste". Vezi mai multe detalii pe site-ul besttourism.ro! Intră pe tvtravel.ro pentru a vedea alte detalii!
Apoi erau tot felul de atenţionări şi sfaturi care mă determinau să mă întreb dacă n-ar fi mai bine ca din Australia să o cotesc naibii către o plajă din Indonezia sau Filipine! Colac peste pupăză, prezentarea alarmantă a Ministerului se încheiau cam aşa: „Malaria, febra dengue şi encefalita japoneză reprezintă o importantă problemă de sănătate în Timorul de Est".
„Vestigii" din Războiul de Independenţă
De la Darwin am plecat către Dili (capitala destinaţiei mele) cu un avion parcă uitat aici de americani în timpul Războiului de Independenţă. Încă de pe pista aeroportului, aveam senzaţia că aterizasem într-o imensă bază militară. Peste tot eram înconjuraţi de blindate, maşini de teren şi soldaţi ai Naţiunilor Unite. Pentru transferul la hotel am tocmit în schimbul a câţiva dolari un şofer local cu o maşină veche de când lumea. Aveam un parbriz cră