Nu doar că e recesiune, criză în toată splendoare, ci pentru că vom avea parte de un an electoral. De circ în toată regula, de o debandadă de promisiuni. Comasarea alegerilor pare o decizie bună. Dar să dăm un citat pentru că lucrăm cu materialul clientului. "2012 marchează startul unei perioade de patru ani în care vom avea cel puţin şase rânduri de alegeri, fără a pune la socoteală un eventual referendum de suspendare a preşedintelui. Astfel, în 2012 avem alegeri locale şi generale, în 2014 europarlamentare şi prezidenţiale, iar în 2016 din nou alegeri locale şi generale.
Practic, între fiecare doi ani electorali va exista un singur an tampon, în care alegătorii să îşi tragă sufletul, e vorba de 2013 şi 2015. Marile cicluri electorale de până acum, 1992-1996, 1996-2000 ori 2000-2004 au avut câte patru ani tampon. Abia după 2007 lucrurile s-au mai precipitat, cu şase scrutine în trei ani consecutivi, iar rezultatul nu a fost deloc benefic nici pentru partide, nici pentru ţară. Disoluţia actuală a statului, corupţia tot mai generalizată şi schizofrenia socială sunt consecinţe directe şi ale acestor evenimente, mult prea dese. Iar lucrurile stau să se repete, curând!". Autorul citatului? Dan Ioan Popescu. Un politician controversat, ca să folosesc acest termen desuet şi penibil, dar pe care nimeni nu-l poate contesta în ceea ce priveşte inteligenţa.
Că politicienii nu citesc este deja o axiomă, un pleonasm. Domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au dat de ceasul morţii să conteste comasarea. Politicianism, deşi ţara nu are nevoie de bâlci. Au uitat însă să-şi arunce ochii pe o analiză excepţională făcută de Institutul social-democrat Ovidiu Şincai, adică taman de ai lor, studiul impecabil. "Suprapunerea unor agende atât de diferite generează, în mod inevitabil, confuzie. Or, dacă electorii nu pot alege în deplină cunoştinţă de cauză, caracterul democr