O imagine sculptată a Turnului Babel a fost descoperită de pe o tăbliţă de piatră veche de 2.500 de ani, scrie Daily Mail.
Tăbliţa aparţine unui om de afaceri norvegian, Martin Schøyen, care a colecţionat peste 13.000 de artefacte şi manuscrise rare. Imaginea cu turnul din Babilon a fost publicată în cartea "Cuneiform Royal Inscriptions And Related Texts In The Schøyen Collection". Tăbliţa îl înfăţişează pe regele Nabucodonosor al II-lea, care a domnit în Babilon acum 2.500 de ani, stând în faţa unei structuri în formă de piramidă în trepte dedicată zeului Marduk. Unii experţi sunt de părere că structura respectivă este faimosul Turn Babel.
Imaginea regelui Nabucodonosor este doar una din cele patru care au supravieţuit mileniilor. Celelalte sunt sculptate în stânci în Liban la Wadi Brisa şi la Shir es-Sanam. "Toate aceste monumente din aer liber au suferit daune cauzate de trecerea timpului, iar basoreliefurile nu mai sunt la fel de bine definite ca la început. În schimb, pe tăbliţă, imaginea sculptată a regelui este foarte bine conservată", spune profesorul Andrew George.
În cartea "Cuneiform Royal Inscriptions And Related Texts In The Schøyen Collection" mai există o traducere interesantă a unui cod de legi mesopotamian de pe vremea regelui Ur-Nammu. Codul original a supravieţuit pe o copie care a fost scrisă acum 3.000 de ani. Există chiar o lege "ochi pentru ochi", care este cu sute de ani mai veche decât faimosul cod al lui Hammurabi care datează din 1780 î.Hr. Legea regelui Ur-Nammu era mai blândă decât cea trecută în codul lui Hammurabi. Dacă scoteai ochiul cuiva legea nu spunea că trebuie să ţi se scoată şi ţie ochiul, ci te obliga să plăteşti o amendă.
O imagine sculptată a Turnului Babel a fost descoperită de pe o tăbliţă de piatră veche de 2.500 de ani, scrie Daily Mail.
Tăbliţa aparţine unui om de afaceri norvegian, Martin S