Primarul suspendat al Clujului a intervenit de urgență, în septembrie, pentru ca societatea Brantner-Vereș să primească de la Primărie o recomandare de care avea nevoie urgentă pentru a participa la o licitație în Argeș. Cu o zi înainte, Apostu refuzase să se emită documentul.
Procurorii DNA arată în rechizitoriu că, pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în caietul de sarcini al respectivei licitaţii, recomandarea trebuia să cuprindă date privind „experienţa anterioară" şi „capacitatea economică", astfel că, la o primă solicitare din partea reprezentanţilor Brantner-Vereș adresată Primăriei Cluj-Napoca la data de 15 septembrie 2011, Sorin Apostu a refuzat semnarea actului.
Apostu nu a cheltuit niciun leu din salariul său de primar!
A doua zi, la solicitarea lui Călin Stoia, directorul societății, o angajată Brantner-Vereș i-a pregătit acestuia actele pentru recomandări în ambele variante (cu „experienţă anterioară" şi fără „experienţă anterioară", deşi Primăria municipiului Cluj-Napoca se afla, prin încheierea contractului din iulie 2010, la prima experienţă de concesionare a serviciilor de salubrizare, anterior ele fiind liber concurenţiale pe piaţă, fără implicarea administraţiei locale).
Convorbiri telefonice interceptate
La doar o zi după refuzul primarului de a semna recomandarea, Stoia l-a contactat telefonic pe linia dedicată și au stabilit o întâlnire la Primărie. Înainte de a ajunge însă la biroul primarului, Stoia a făcut o scurtă vizită și acasă la soţia acestuia, unde a primit factura din luna septembrie 2011 pentru presupusele consultații juridice, ca să se ocupe de plată.
Mita de la Carrefour a fost negociată „la sânge" chiar de primarul Clujului. Apostu a primit de la Carrefour 13.600 de euro
„Deşi anterior inculpatul Apostu Sorin a tratat cu refuz solicitarea Companiei Brantner-Vereș, după întâlnir