Tradiţia spune să consumăm peşte la cumpăna dintre ani, pentru a ne strecura printre greutăţi cu uşurinţa peştelui în apă. Dincolo de superstiţii însă, peştele este un aliment potrivit pentru masa de seară, care ne aduce ani de viaţă sănătoasă.
„Mâncaţi peşte!", ni se spune tot mai des. Odată ajunşi la magazin, suntem puşi în faţa unor alegeri deloc simple. Există peşte mare sau mic, autohton sau străin, de apă sărată sau de apă dulce, proaspăt, congelat, marinat, afumat ori la conservă. Ce să cumpărăm ca să fie bogat în Omega 3, dar şi cât mai puţin contaminat cu metale grele?
Omega 3, în peştele oceanic
Consumul a două porţii de peşte oceanic săptămânal aduce organismului doza de acizi graşi de tip Omega 3 necesară pentru a fi protejat de boli cardiovasculare. Acizii de tip Omega sunt acizi graşi mono şi polinesaturaţi esenţiali, pe care organismul nu îi poate produce singur şi care au rol important în dezvoltarea şi în regenerarea organismului.
Peştele nu este singura sursă naturală de acizi graşi esenţiali, dar este cea mai bună. Dintre cele trei tipuri de acizi graşi Omega existenţi, 3, 6 şi 9, Omega 3 sunt cei mai importanţi pentru organism, iar cei din peşte sunt de calitate şi în cantitate superioară celor obţinuţi din alte surse (seminţe de in, nuci, zarzavaturi şi legume). Cele mai mari cantităţi de acizi graşi Omega 3 le conţin macroul, sardinele, heringul, somonul sălbatic sau tonul.
Acizii graşi de tip Omega 3 reduc nivelul inflamaţiei din organism şi nivelul colesterolului „rău" din sânge. De aceea, medicii îi recomandă mai ales persoanelor care suferă de ateroscleroză, de hipertensiune arterială sau celor care au antecedente de infarct miocardic acut. Peştele oceanic sintetizează acizii graşi Omega 3 din algele marine cu care se hrăneşte. De aceea, aceşti acizi se găsesc în cantităţi mult mai mici în peştele de a