Anul Nou este sarbatorit diferit, in fiecare regiune, dar nicaieri nu lipseste simbolistica mesajelor de bine, sanatate si incredere in anul care vine. Revelionul este un moment de bun ramas, la fel cum este un moment de bun venit si de speranta in viitor.
In Spania, traditia cere ca la miezul noptii, venirea Anului Nou sa fie marcata de 12 batai de clopot. Iar pentru fiecare bataie de clopot trebuie mancata cate o boaba de strugure, ca un fel de garantie pentru sanatate si belsug in anul care vine, scrie
Saveurs du Monde.
In Franta, Anul Nou incepe in ajun, care nu se poate concepe fara clatite. Pe masa din noaptea dintre ani traditionala este carnea de gasca si tarta cu crema de nuci. Obiceiul este ca, dimineata, copiii sa primeasca bomboane.
In Belgia, este obligatoriu ca in noaptea de Anul Nou pe masa sa fie mancare de carne cu varza (de Bruxelles, cum altfel). Sub farfurii traditia cere sa fie pastrat un banut de aur sau de argint, ca semn de noroc si belsug in anul care urmeaza.
In Italia, la loc de cinste stau pastele, dar nelipsit este si pestele - cel care nu poate merge decat inainte, precum si aluaturile fine, insiropate si imbogatite cu miere, mirodenii si nuca. Traditia cere ca la mijlocul noptii, fiecare sa arunce ceva vechi pe geam, ca dovada a despartirii fara regrete de anul trecut.
In Grecia, pe mijlocul mesei sta painea facuta in casa, in care a fost ascuns un banut. Cine il gaseste va avea noroc tot anul.
In Olanda, sarbatoarea nu este dedicata Anului Nou, ci finalului celui vechi. De pe masa nu lipseste o budinca de orez, plina cu fructe si stropita cu sirop. Olandezii nu concep Anul Nou fara artificii si de cele mai multe ori peterc momentul, de la miezul noptii, in strada.
In Marea Britanie, de pe masa nu lipseste friptura de curcan, budinca englezeasca si