După cativa ani de criza, economia SUA, țara care a dat startul crizei financiare în 2008, pare a evolua mult mai bine decât economiile din restul lumii. Sursa: Vlad Stănescu
Creșterea încrederii, scăderea numărului de concedieri și nivelul încasărilor din vânzarea de sejururi indică faptul că economia Statelor Unite ale Americii a reînceput să tureze motoarele, în ciuda încetinirii creșterii din Europa și în cea mai mare parte din restul lumii, scrie Bloomberg.
Diferențele vor deveni chiar mai evidente în 2012 când creșterea economică a celei mai puternice economii din lume va accelera, zona euro va reintra în recesiune, iar creșterea de pe piețele emergente se va tempera, potrivit unor economiști precum Maury Harris de la UBS Securities și Dean Maki de la Barclays Capital.
“Va exista o decuplare”, a spus Harris, economist șef la UBS Securities din New York, a cărui echipă a prezis cu cea mai mare precizie evoluția economiei din Statele Unite ale Americii. “Evoluția economiei SUA ar putea fi una rezonabilă și la anul, chiar dacă restul economiilor încetinesc.”
Îmbunătățirea situației de pe piața muncii și creșterea creditării ar putea alimenta optimismul americanilor și să încurajeze cheltuielile, în contextul în care criza datoriilor pune frâne economiilor de peste ocean.
Stabilizarea de pe piața locuințelor va mai șterge o parte din slăbiciunile care au menținut economia SUA în criză, în timp necesitatea înlocuirii autoturismelor ar putea da un impuls unor companii precum General Motors.
Bursele au fost pe scădere ca urmare a îngrijorărilor referitoare la deficitul bugetar din Spania. Indicele Standard & Poor’s 500 a scăzut cu 0,4% până la 1.257,6 la închiderea ședinței din New York.
Scăderile acțiunilor americane din acest an fost însă destul de mici. În schimb, investitorii au f