Ziarul oficial al Vaticanului a publicat săptămâna aceasta un articol în care se spunea că "pentru ştiinţă, giulgiul continuă să fie un obiect imposibil de falsificat", comentând astfel rezultatele unui nou experiment pe pânza pe care mulţi susţin că este imprimat chipul lui Iisus.
Oamenii de ştiinţă de la Agenţia Naţională pentru Noi Tehnologii din Italia au ajuns la concluzia că giulgiul nu ar fi putut fi creat decât de o "explozie orbitoare de lumină", asemănătoare laserului cu ultraviolete. Astfel, teoria scepticilor potrivit cărora giulgiul datează din secolele 13-14 se clatină, scrie Daily Mail.
Specialiştii au încercat să folosească această tehnologie pentru a reproduce imaginea, însă nu au reuşit în totalitate. Doctorul Paolo Di Lazzaro, care a participat la acest experiment, a folosit lumina ultravioletă pentru a imprima o imagine identică pe o pânză care are aceeaşi ţesătură ca Giulgiul din Torino. "Am obţinut o culoare similară cu cea a imaginii de pe Giulgiu, adică am reprodus culoarea şi nuanţele, însă rezultatul nu este absolut identic. Până acum nimeni nu a putut să fabrice o replică fidelă caracteristicilor corpului imprimat pe Giulgiu. Din cauza asta, efectiv nu se ştie cum a fost imprimată respectiva imagine pe văl. Medoda folosită de noi, bazată pe lumină ultravioletă este mai avansată şi a avut rezultate mult mai bune decât metoda imprimării imaginii prin mijloace chimice", explică doctorul Paolo Di Lazzaro, citat de The Telegraph.
Sursă Foto: AFP/Mediafax/Vincenzo Pinto
În 1988, oamenii de ştiinţă au stabilit vechimea giulgiului cu ajutorul metodei de datare care foloseşte radioizotopul Carbon-14. Rezultatele testelor cu carbon plasează vălul în jurul anului 1260. Alte pânze care datează de acum 2.000 de ani au o ţesătură mult mai simplă, iar cea a Giulgiului a început să fie folosită 1.000 de ani mai târziu. Studiu