Trei piloni de baza asigura prosperitatea Norvegiei, urmare exporturilor masive: petrolul, gazele naturale si somonul. Numai Franta plateste, anual, 416 milioane de euro pentru importul acestei minunate delicatese, din care 30% se consuma de Craciun si de Anul Nou.
Dar Franta nu este singura. Intreaga Europa se da in vant, atrasa de acest apetisant aliment, care nu lipseste nici din pietele romanesti - desi pretul este dublu sau triplu fata de un peste autohton.
Desigur, bunul renume si l-a facut pestele singur datorita gustului si aspectului lui deosebit - rosu-portocaliu - dar au contribuit si medicii, care atrag atentia cat de benefic este consumul de somon, detinatorul virtutilor faimosului "Omega 3", un fel de incontestabil panaceu.
Nu trebuie neglijat nici aportul maestrilor artei culinare, care fac rating la televiziune, lasand de inteles ca sarmalutele s-au cam invechit, mamaliguta cu branza s-a cam demodat, dar un somon cu sos meuniere si capere este exact ce-ti trebuie pentru ca musafirii sa simta in farfurie putin iz oceanic.
Insusi ministrul santatii din Norvegia - noteaza rue89 - recomanda consumul unei portii de 200 g somon, de trei ori pe saptamana, pentru pastrarea sanatatii. Este un fel inteligent de a bate saua, ca sa priceapa toata Europa.
Deseurile iau drumul oceanului
Nu contesta nimeni ca sanatatea Europei merita sustinuta cu delicatese de prim rang dar, pentru fiordurile Norvegiei, cultura somonului este sursa unui adevarat dezastru ecologic.
Treizeci la suta dintre somonii cultivati in bazine mor datorita suprapopularii acestora, a malformatiilor si bolilor.
Studiile specialistilor veterinari au demonstrat ca aproape jumatate din somonii de cultura sufera de boli cardiace, noua din zece avand inima infasurata in grasime - faimoasa "Omega 3".
@N