Teoretic, e acelaşi tic-tac pentru toţi. Practic, fiecare bătaie capătă valoare în funcţie de noi. Alege-ţi ceasul care vorbeşte despre timpul tău!
Cel puţin pentru câteva clipe, în clişeistica „noapte dintre ani", toată lumea e cu ochii pe ceas. Ne-am gândit că nu e pretext mai bun (decât poate Ziua Internaţională a Ceasornicarilor de pretutindeni, dacă ar fi existat) să punem laolaltă câteva modele de ceasuri care îţi pot face casa frumoasă, indiferent că le găseşti locul potrivit pe birou, în bucătărie, în dormitor sau în living.
De la 1300 (când se spune că ar fi apărut ceasul aşa cum îl cunoaştem azi) încoace, sute de variante de instrumente de măsurare a timpului s-au inventat în diferite locuri de pe pământ. Iar de la primul ceas public (ridicat în Milano, în 1335) şi cel dintâi care putea să te trezească (ceas inventat de Levi Hutchins, în 1787, care suna doar la 4 dimineaţa), designeri şi ceasornicari deopotrivă au găsit noi şi noi metode de a pune timpul într-o piesă cu personalitate.
Fiecare cu timpul lui
Popularul ceas dotat cu pasăre cântătoare (inventat de neamţul Franz Anton Ketterer în anul 1738) a dispărut de ceva ani din holurile caselor. Poate doar colecţionarii şi posesorii de cămine decorate cu modele vintage să mai păstreze astfel de piese. Şi nici nu-i de mirare, la cât de variată e oferta.
De la ceasurile simple, din plastic sau din sticlă, cu cifrele şi limbile aferente, la cele jucăuşe, cu ore reprezentate de brioşe sau de biscuiţi, şi ajungând la cele sculpturale, de inspiraţie eco sau „cioplite" în materiale preţioase, timpul îmbracă forme dintre cele mai diverse. Câte case, atâtea ceasuri.
Indiferent cât plăteşti pentru ele, câteva zeci de lei sau câteva sute de euro, scopul lor principal este acelaşi: să-ţi măsoare bine timpul. Click pe foto pentru a vedea şi alte modele de ceasuri