11 martie 2011 va ramane, probabil, in istorie, drept ziua in care lumea s-a cutremurat: un puternic cutremur, de 9 grade pe scara Richter, a avut loc la orele diminetii, in Japonia.
Seismul a fost urmat de un tsunami urias, care a maturat insulele japoneze cu brutalitate. In fine, masivul val seismic a avariat reactoarele unei centrale nucleare, declansand un accident nuclear ale carui urmari vor fi vizibile deceniile urmatoare.
Unda seismica a lovit la ora 2:46 PM (ora locala), a durat aproximativ doua minute, iar epicentrul a fost la 380 de kilometri nord-est de capitala Tokio. Cel mai afectat oras a fost Miyagi, din prefectura cu acelasi nume.
Pamantul intreg s-a miscat pe axa atunci cand a avut loc cutremurul din Japonia. Oamenii de stiinta au apreciat ca seismul din Japonia a deplasat axa de rotatie a Pamantului cu aproape 10 centimetri. Miscarea seismica a fost urmata de mii de replici de intensitate mai mica, insa nu atat de mica incat sa nu semene panica printre locuitorii si-asa greu incercati ai Japoniei.
La 30 de minute de la cutremur, cladirile inalte din Tokio continuau sa se clatine, iar retelele de telefonie mobila nu functionau. S-au inregistrat zone in care solul s-a lichefiat in urma cutremurului.
Nori negri de fum s-au ridicat deasupra portului din Tokio si mii de oameni au iesit in strada. Posturile de televiziune nipone au transmis imagini cu masini luate de ape si cu angajati din Tokio care incercau sa-si tina computerele pe birou.
Initial, japonezii nu au intrat in panica, iesind disciplinati afara din cladiri. Dupa replici insa si dupa ce un tsunami urias a lovit toate zonele de coasta, televiziunile au transmis imagini cutremuratoare.
Martorii descriau o "atmosfera suprarealista" in capitala Tokio, in care nu mai circula niciun mijloc de transport