Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată un trend interesant: dacă până acum românii acceptau cu greu să se mute într-o altă localitate unde aveau şanse să-şi găsească un post, acum nevoile îi fac să redescopere naveta.
La americani sau alţi occidentali este un lucru firesc să te muţi cu totul chiar şi la mii de kilometri distanţă pentru un post mai bine plătit. Nu mai vorbim de situaţia când piaţa muncii a picat acolo unde te afli şi nu există perspective pentru găsirea altui job în zona respectivă.
Ei bine, peste 3.000 de şomeri români au acceptat anul acesta să facă naveta mai mult de 50 de kilometri sau chiar să-şi schimbe domiciliul pentru a-şi găsi un loc de muncă, arată analiza pe primele 11 luni din 2011 realizată de ANOFM.
Exact, este vorba de 3.125 de persoane care au intrat în programul de stimulare a mobilităţii forţei de muncă. Dintre aceştia, 1.525 s-au încadrat într-o localitate aflată la o distanţă de peste 50 de kilometri depărtare faţă de domiciliu, iar alţi 1.600 de şomeri şi-au mutat domiciliul acolo unde li s-a oferit o nouă slujbă.
Ce-i drept, toate aceste persoane au fost “stimulate” pentru a opta pentru o astfel de soluţie. Ele au beneficiat de prevederile legii, de prima de instalare prevăzută pentru cei care acceptă relocarea în funcţie de job.
Dacă un şomer indemnizat se angajează într-o altă localitate decât cea de domiciliu, el are dreptul la o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea Indicatorului Social de Referinţă (ISR). ISR a fost anul acesta şi va fi şi anul viitor, de 500 de lei.
Prin urmare, cei 3.125 de şomeri au primit câte 3.500 de lei.