Întrebat, în martie, ce îl surprinde la umanitatea secolului XXI, al 14-lea Dalai Lama, cel mai cunoscut tulku (reîncarnat), a răspuns jurnaliştilor: "Oamenii îşi sacrifică sănătatea, ca să facă bani. După care îşi cheltuie banii, ca să-şi recupereze sănătatea. Sunt atât de îngrijoraţi de viitor, încât nu se pot bucura de prezent. Rezultatul e că nu trăiesc nici in prezent, nici în viitor. Trăiesc de parcă nu vor muri niciodată şi mor de parcă n-ar fi trăit niciodată".
Vieţuim, monitorizaţi, într-o lume împărţită în zone verzi şi zone roşii, în care ni se distribuie binele şi răul cu sufertaşul, ca la cantina săracilor. Primim indicaţii preţioase şi bilete de trecere, suntem avertizaţi din timp ce trebuie să iubim şi ce trebuie să urâm, nişte minţi uscate ne trasează viitorul în linii precise, ca să nu mai fim nevoiţi să ne batem capul cu noi înşine. De ce ne-am revolta? Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile. Popoarele nu pot fi dizolvate şi înlocuite cu altele. Contăm, deci. Precum canarii în minele de cărbune. Câtă vreme ciripim mulţumiţi, cei care trebăluiesc prin galerii sunt în siguranţă. Primim grăunţe şi entertainment. Primim atâtea veşti proaste cât să facem coadă la anestezie, să ne bulucim în Second Life. Virtualul devine noua religie, în care Dumnezeu Atotştiutorul e cel mai performant motor de căutare.
Ce ne aşteaptă? "Speraţi la ce e mai bine, dar pregătiţi-vă pentru ce e mai rău", ne încurajează tulku.
Există soluţie? Nu ştiu. Dar, dacă într-o bună dimineaţă - când ne vom trezi din nou în colivie, liniştiţi că lumea noastră e (de)finită şi că suntem în siguranţă - rupem gratiile, vom fi mai aproape de noi cu o bătaie de aripă.
Întrebat, în martie, ce îl surprinde la umanitatea secolului XXI, al 14-lea Dalai Lama, cel mai cunoscut tulku (reîncarnat), a răspuns jurnaliştilor: "Oamenii îşi sacrifică sănătatea, ca să fa