În clasamentul celor mai bolnavi europeni, românii se situează pe unul dintre primele locuri. Cel mai frecvent ne creează probleme bolile cardiovasculare şi afecţiunile asociate, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea şi dislipidemiile. De asemenea, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte amploarea cancerului de col uterin.
Dincolo de adoptarea unui stil de viaţă cât mai echilibrat, unul dintre cele mai importante moduri de prevenire a îmbolnăvirii constă în evaluarea periodică a stării de sănătate. Printr-un set de analize uzuale realizate o dată pe an (de exemplu, măsurarea glicemiei, a nivelului colesterolului şi investigarea activităţii inimii printr-o electrocardiogramă), putem descoperi la timp o creştere a concentraţiei de colesterol din sânge ori valori anormale ale glicemiei şi ale tensiunii arteriale, factori de risc cardiovascular. Din păcate, cei mai mulţi români nu pun preţ pe prevenţie. În plus, în ultimii ani, alegem din ce în ce mai frecvent alimentele de tip fast-food şi facem tot mai puţină mişcare. Urmarea: ne numărăm printre ţările cu cei mai mulţi bolnavi cronic (peste 3.500.000).
Atenţie, risc cardiovascular!
Firesc, pe măsură ce înaintăm în vârstă, inima îmbătrâneşte, iar riscul de a suferi o boală cardiovasculară creşte. Însă, prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, acest risc poate fi redus la minimum. Din păcate, deşi cei mai mulţi dintre noi au acces la informaţii utile în acest sens, nu luăm măsuri. Iar acest lucru se vede în statistici. În prezent, circa 60% din decese survin pe fondul bolilor cardiovasculare, ceea ce ne plasează pe prima poziţie în Europa atât în privinţa mortalităţii, cât şi a morbidităţii (numărul de îmbolnăviri). În principiu, bolile cardiovasculare sunt favorizate de stilul de viaţă dezordonat (dietă nesănătoasă, fumat, stres şi sedentarism