Apocalipsă, tragedie, cataclism de dimensiuni uriaşe. Aşa s-a vorbit despre cutremurul de 8,9 pe Richter, care a lovit coasta de nord-est a Japoniei în ziua de 11 martie, urmat de tsunami de până la 30 de metri, care a ras în calea sa tot ce i-a stat în cale, şi de un accident nuclear.
Seismul este considerat unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria modernă şi, cu siguranţă, cea mai importantă provocare pentru poporul nipon, de la terminarea celui de-al doilea Război Mondial. A fost atât de puternic încât, apreciau experţii, ar fi deplasat cu aproape 10 centimetri axa de rotaţie a Pamântului sau ar fi scurtat ziua cu 1,6 microsecunde.
Pentru japonezi însă coşmarul abia avea să înceapă. În mijlocul haosului, o explozie la centrala nucleară de la Fukushima, ca urmare a tsunami-ului devastator, a băgat Japonia în alertă nucleară.
Bilanţul arată astfel: aproximativ 23.000 de morţi, 550.000 de oameni evacuaţi, pagube de sute de milliarde de dolari şi un şir de incertitudini privind contaminarea radioactivă.
Cutremurul cu magnitudinea de 8,9 pe Richter a creat panică, televiziunile din toată lumea prezentând imagini cu oameni ieşiţi pe străzi. Seismul, care s-a produs la 250 de kilometri de capitală, la o adâncime de 32 de kilometri, s-a resimţit şi la Tokyo, timp de cel puţin două minute.
Cutremururul s-a simţit până în capitala Chinei, la Beijing, oraş situat la 2.500 kilometri distanţă, unde însă nu s-au înregistrat victime.
La Tokyo, zeci de clădiri s-au prăbuşit, în vreme ce altele au fost evacuate, infrastructura a fost grav afectată, transporturile aerian şi feroviar au fost suspendate pentru o vreme, incendii au izbucnit în mai multe zone ale oraşului, iar peste patru milioane de imobile au rămas fără energie electrică. Experţii au afirmat că seismul este al cincilea cel mai puternic din 1900 încoace, iar i