În urmă cu un deceniu, românii începeau să zărească „luminiţa de la capătul tunelului". Ţara intra pe un nou făgaş istoric: la 1 ianuarie 2002 au fost eliminate vizele pentru spaţiul Schengen. Urma intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană.
Dincolo de asta, viaţa de zi cu zi era altfel. Decorul avea alte culori, personajele erau altele, confortul cotidian era la alt nivel. „Adevărul" vă propune să vă uitaţi înapoi. Cum au trecut 10 ani? Ce s-a schimbat şi ce a rămas la fel?
Acum zece ani, şoselele patriei erau pline de Dacii: 1300, 1310, Break, Sport şi chiar Liberta. Nu apăruse încă Loganul, iar ziarele vremii publicau schiţe ale unei Dacii X90, care, se pronostica pe atunci, urma să fie modelul revoluţionar al fabricii de la Piteşti. Oamenii cu bani îşi cumpărau autoturisme Daewoo Leganza, un model produs la fabrica de la Craiova între 1998 şi 2002.
Schiţa Daciei X90 a apărut în toate ziarele drept modelul revoluţionar al uzinei de la Piteşti
Internetul avea o viteză de 64 kb pe secundă. Un abonament lunar costa 100 de dolari, cât două salarii minime pe economie. Aşa că era bun şi teletextul de la TVR şi Antena 1. Acum, internetul are o viteză de 7 Mbps pe secundă (de peste 100 de ori mai mare) şi costă cât patru sticle de bere.
Telefoanele mobile erau doar pentru vorbit. Nu aveau cameră foto, mp3 player şi nici măcar radio. Astfel de facilităţi erau la rubrica „celularele viitorului". La finalul anului 2001 se anunţa că în curând am putea să ne bucurăm de telefoane care au chiar şi termometru încorporat. Nu se inventase cuvântul „wireless". Aproape nimeni nu ştia cine e Steve Jobs.
Au fost şi acestea telefoane mobile
Nu exista Facebook, nici măcar hi5. Dacă tastai www.youtube.com îţi apărea pe monitor mesajul „Internet Explorer cannot display this webpage". Wikipedia avea numai 20.000 de articole. Acu