Directorul executiv al Standard Bank, Peter Sands, avetizează că există o probabilitate tot mai mare ca o ţară să părăsească zona euro din cauza incapacităţii politicienilor de a rezolova criza datoriilor.
Peter Sands, şeful uneia dintre cele mai mari cinci grupuri bancare din Marea Britanie, a atras atnţia că orice renunţare la moneda unică ar avea consecinţe dezastruoase pentru economia globală, pentru că este dificil de estimat cum se va extinde fenomenul de contagiune.
„Eu cred că marea veste a summitului de luna trecută a fost, din pacate, că, încă o dată, liderii zonei euro nu au făcut nimic efectiv care să fie atât de convingător sau de credibil ca un plan de rezolvare a problemelor sau de creştere a optimismului în eurozonă”, a spus Sands, potrivit cotidianului britanic „The Telegraph”.
„Noi intrăm în 2012 cu o viziune foarte dificilă pentru zona euro şi cu o probabilitate tot mai mare ca unele ţări să părăsească uniunea monetară.
Acest lucru va avea efecte în lumea întreagă...pentru că zona euro este o parte foarte mare a economiei globale şi, în cazul în care lucrurile se întâmplă lent, atunci schimbările economice vor fi mai lente în întreaga lume. În plus, totul pleacă de la perspectiva de încredre”, a spus şeful Standard Bank.
CITETE ŞI:
Europenii nu îşi mai doresc moneda unică. În două localităţi din Europa, oamenii lucrează cu vechile monede - francul şi peseta
După eşecurile politice din 2011, Sands spune că şi-a întărit poziţia cu privire la posibilitatea părăsirii zonei euro de unele ţări membre.
„Cred că probabilitatea ca unele state să părăsească zona euro a crescut pentru că am avut mai multe planuri succisive, care anunţau că vor rezolva problema zonei euro, dar care pur şi simpu nu au convins piaţa”, a explicat şeful Standard Bank.
Avertismentul lui Sands privind