Duminica, 1 ianuarie 2012, a intrat in vigoare noua si controversata constitutie a Ungariei, aprobata, in aprilie, cu doua treimi dintre deputatii din Parlamentul de la Budapesta, de catre partidul de centru-dreapta, Fidesz, al premieurlui Viktor Orban.
Schimbarile constitutionale efectuate de Fidesz au starnit controverse atat in tara, cat si pe plan extern. Criticii sustin ca noul text concentreaza prea multa putere in mainile celor numiti politic. Amnesty International a calificat-o ca incalcand "standardele drepturilor omului internationale si europene".
La randul lor, SUA au cerut in mod repetat Ungariei sa revizuiasca controversatele schimbari constitutionale. Noua constitutie si reformele aduse ministerului Justitiei au provocat ingrijorarea comisarului european pentru justitie, Viviane Reding.
De la venirea la putere, partidul premierului Orban s-a angajat pe o cale neconstitutionala, sustin criticii. Nu mai tarziu de vineri, parlamentul Ungariei a aprobat o contestata lege a religiei care reduce drastic numarul de religii sustinute de stat. Noua lege reduce numarul de religii recunoscute in Ungaria de la 300 la 40 - eliminand practic tot ce inseamna islam, budism si hinduism.
O alta lege, care a intrat in vigoare anul trecut, constituie un atac asupra libertatii presei, spune comunitatea internationala. Jurnalistii au intrat in greva inainte de Craciun - legea ii obliga la "acoperirea echilibrata" a evenimentelor, sa isi divulge sursele daca este o problema de securitate nationala si creeaza o autoritate media dominata de lideri numiti politic.
Orban si-a plasat prietenii in institutii-cheie, si Opozitia este prea divizata pentru a profita de usoara scadere in sondaje a partidului sau, Fidesz, sub presiunea crizei economice.
Orban a mai impus si o lege care reduce puterile sefului bancii