Anul viitor va fi unul de consolidare pentru sistemul bancar romanesc si va depinde foarte mult de evenimentele care au loc in restul Europei. DailyBusiness.ro a chestionat mai mult reprezentanti din domeniu pentru a vedea care sunt asteptarile acestora.
Activitatea bancara din Romania are o legatura foarte stransa de cea internationala, ceea ce face ca previziunile pentru 2012 sa fie destul de greu de facut, in conditiile in care exista pareri diferite si in ceea ce priveste Europa.
Daca ministrul de finante german Wolfgang Schaeuble si-a exprimat increderea ca politicienii Europei vor reusi sa stabilizeze zona euro in 2012, economistii chestionati de CNN se asteapta ca recesiunea sa se intoarca in Europa anul viitor.
Vedeti mai jos asteptarile bancherilor romani:
Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank
Radu Gratian Ghetea
"Provocarea anului 2012 pentru toti actorii economici este reducerea vulnerabilitatilor crizei internationale, adica identificarea de solutii eficiente. Criza internationala a determinat ca banii sa fie mai putini si mai scumpi, uneori si mai greu de obtinut, ceea ce a pus deja amprenta asupra sistemelor bancare", a declarat Ghetea.
Acesta considera ca, in functie de impactul viitor si durata crizei internationale, bancile isi vor adapta strategia de dezvoltare pe piata locala.
"In scenariul persistentei efectelor crizei, este posibil sa asistam in continuare la cresterea creditelor neperformante, iar bancile vor fi obligate sa constituie noi provizioane, ceea ce va eroda profiturile institutiilor de credit si implicit aportul din impozitul pe venit la bugetul de stat. Probabil ca in anumite situatii se va pune problema intaririi bazei de capital", a adaugat seful CEC Bank.
In ceea ce priveste cresterea economica, Radu Gratian Ghetea spune ca depinde si d