Peste aproximativ o lună, Comisia Europeană anunţă rezultatele noului raport interimar pe justiţia din România în cadrul aşa-numitului Mecanism pentru Cooperare şi Verificare (MCV) impus din 2007. Dacă progresele sunt suficiente, în vara lui 2012, am putea asista la ultimul raport. Implicit, Olanda ar fi mulţumită şi România ar putea să primească şi unda verde pentru aderarea la Schengen. Suntem pe aproape? Nu tocmai. Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a vorbit de mai multe ori cu experţii Comisiei Europene în această iarnă.
„Adevărul": Din punctul de vedere al CSM, la ce capitole stă sistemul judiciar mai bine acum decât la raportul din vara lui 2011?
Horaţius Dumbravă: În primul rând, CSM s-a implicat mai mult în privinţa integrităţii membrilor săi şi a magistraţilor. Din octombrie avem o strategie de integritate care să asigure un comportament integru şi onest al membrilor CSM şi al magistraţilor. Sigur, esenţial este ca aceste recomandări să fie implementate. Sistemul trebuie să înţeleagă că este nevoie de schimbare şi, ca să aibă efect, ea trebuie să se producă inclusiv la cel mai înalt nivel. O dovadă este faptul că plenul CSM a sesizat ministrul Justiţiei ca, la rândul lui, să promoveze o iniţiativă legislativă prin care să-i priveze pe magistraţi de pensiile speciale atunci când sunt condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie. Din păcate, nu am primit niciun semnal de la ministru.
În CSM nu a fost prea linişte de la ultimul raport. Unele propuneri nu au avut succes.
Mai am şi o altă dezamăgire personală - am propus plenului CSM să ceară ministrului Justiţiei să promoveze o lege prin care să se instituie incompatibilităţi clare pentru judecător de a participa la soluţionarea unor cauze penale atunci când soţul său, rude sau afini până la gradul IV au fost trimişi în judecată de unităţile de Parchet pentru astfel de fapte. Din