Mai ales la persoanele cu diabet sau la femei, infarctul miocardic se manifestă atipic, iar uneori, durerea sub formă de gheară poate chiar lipsi
Printre cele mai temute simptome sunt durerile în piept, fiindcă, mai ales după vârsta de 50 de ani, pot semnala o angină pectorală sau chiar un infarct miocardic. În numeroase cazuri, aceste dureri apar în premieră în sezonul rece, după efort. Ele pot fi o primă manifestare a cardiopatiei ischemice, pe fondul afectării arterelor coronare, din inimă, şi răspund la administrarea de nitroglicerină sublingual.
Însă aceste dureri în piept pot fi provocate de numeroase alte boli, precum afecţiunile pulmonare, ulcerul gastric şi gastrita, o nevralgie intercostală sau costocondrita (inflamaţia articulaţiilor care leagă coastele de stern, osul pieptului).
Diagnosticul este îngreunat şi de faptul că infarctul miocardic nu se manifestă întotdeauna prin durere intensă sub formă de gheară, în zona inimii. „Simptomele atipice ale infarctului miocardic se întâlnesc frecvent la pacienţii diabetici şi la vârstnici. Aceştia pot avea durere puţin intensă, de scurtă durată, sau cu localizări mai puţin sugestive: în gât şi în mandibulă, în spate, în braţe sau în abdomenul superior, care nu-i alertează să se prezinte la medic”, ne spune Doina Dimulescu, medic specialist cardiolog la spitalul Elias din Capitală.
Ce alte simptome trebuie să ne alarmeze
„În absenţa durerii, trebuie să atragă atenţia şi senzaţia acută de lipsă de aer, senzaţia de slăbiciune brusc instalată, neexplicată, pierderea bruscă a stării de conştienţă, scăderea marcată a tensiunii arteriale, însoţită de transpiraţii reci, de greaţă, de vărsatură şi de puls slab. Apariţia acestor manifestări impune prezentarea de urgenţă la medic, la spital”, completează medicul cardiolog.
Dacă nu se întâmplă acest lucru, aceşti pacienţi ajung la spit