Parcurile de distracții, fast-food-urile și magazinele din Statele Unite se umplu în fiecare vară de studenți români. Plătiți și cu 10 dolari pe oră, unii spun că e cea mai echitabilă afacere pe care-o poți face în vacanță.
Aproximativ 4.000 de studenţi au plecat vara trecută să muncească pentru câteva luni în Statele Unite, potrivit datelor Biroului de Presă al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. Dacă unii şi-au pus în cap să strângă dolar după dolar, alţii recunosc cu seninătate că s-au întors cu poveşti, şi nu cu bani. Orişicum, spun ei, experienţa, bună, rea, cum o fi fost, merită drumul epuizant cu avionul.
În birourile firmelor care recrutează forţă de muncă sezonieră pentru americani deja e aglomerat, deşi ultima tură de studenţi s-a întors cam acum o lună jumătate. Au oferte ieftine pentru dosare, dar şi cele mai bine plătite joburi. Cu cât timpul trece, cu atât actele costă mai mult, la fel şi biletele de avion, iar domeniile locurilor de muncă se împuţinează.
Acum găseşti joburi în cazinouri, hoteluri şi restaurante, dar şi în tabere pentru copii. Sunt studenţi care, ca să mai poată pleca o vară, fac mastere după mastere. Pe lângă ei, sunt şi străini care pleacă din România să muncească şi să călătorească în State.
Noiembrie şi decembrie, cele mai aglomerate
Ionuţ Munteanu, manager Work and Travel Club, spune că studenţii ştiu deja că prinzi un loc de muncă bun dacă te înscrii devreme în program. Lunile noiembrie şi decembrie au fost cele mai aglomerate, pentru că e bătaie să apuci un job într-un oraş mare sau pe o plajă faimoasă de lângă Ocean.
"La începutul anului, avem reducere de 50% la taxa de înscriere şi 100 de dolari la taxa de program. E cam singura perioadă din an în care se mai găsesc locuri de muncă plătite bine, cu 9,5 – 10 dolari pe oră", spune Ionuţ Munteanu, care a intermediză de cea vreme lucrurile dintre st