După ce au acceptat să vândă către Gazprom sistemul lor de conducte pentru a primi gaze mai ieftine, autorităţile de la Kiev cer un preţ extrem de mare: 20 de miliarde de dolari, aproape cât ar costa întregul proiect South Stream. Ruşii nici nu vor să audă.
„Nu exclud ca Ucraina să mai lase din acest preţ pe care îl cere pentru sistemul de conducte de gaze, pe care îl numeşte ultima sa resursă strategică", a declarat Alexei Miller, şeful Gazprom, la finele săptămânii trecute, citat de RIA Novosti.
Citeşte şi:
Jocuri la Gazprom. Trei directori au fost demişi de Anul Nou
Turcia îngroapă Nabucco? Rusia obţine permisiunea Ankarei pentru conducta South Stream
El a afirmat că Ucraina a cerut celor de la Gazprom 20 de miliarde de dolari pe conducte şi o reducere anuală de 9 miliarde de dolari la preţul gazelor, dacă Moscova şi Kievul vor forma un consorţiu pentru a transporta resursele spre Europa.
Conductele din Ucraina sunt extrem de importante pentru ruşi, în condiţiile în care pe aici trec trei sferturi din gazele lor către Europa. Gazprom asigură 23% din consumul de gaze al europenilor.
Pe de altă parte, Ucraina este complet dependentă de gazele ruseşti.
Pentru a ocoli Ucraina, Gazprom a iniţiat proiectul South Stream, adică o conductă care să treacă prin Marea Neagră până în Bulgaria, apoi mai departe spre Europa, care ar fi costat circa 25 de miliarde de dolari la o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi anual.
Ucraina a lăsat la preţ de la... 270 de miliarde de dolari!
Miller a mai spus că preţul fixat de Ucraina pentru conductele sale este uriaş, în condiţiile în care sistemul are nevoie de modernizări în valoare de 2-8 miliarde de euro.
Iniţial, Ucraina ceruse un preţ şi mai mare, între 80 şi 120 de miliarde de dolari.
În iunie 2011, fostul premierul Yulia Timoşenko spunea, în faţa tribunalu