2011, un an care la inceput ne promisese o usoara revenire pe piata muncii, dandu-ne speranta ca lucrurile vor evolua pozitiv. Promisiunea insa s-a dovedit mult prea fragila: de unde in primele luni recrutarile pareau ca se dezgheata, in a doua jumatate a anului companiile au ezitat sa mai angajeze.
Acum, incertitudinea "domneste", iar singurii care par sa aiba sanse in 2012 sunt "cei care pe langa statutul de bun specialist, vor avea si competente soft ori fluenta intr-o limba straina".
Optimismul pare sa fie inabusit de incertitudini, iar specialistii sunt rezervati in a elabora previziuni.
"Piata muncii nu va suferi nici o modificare dramatica in 2012 raportat la anul 2011", au spus reprezentantii companiei de recrutare Lugera&Makler.
Ei considera ca anul viitor companiile se vor concentra "maxim" pe mentinerea, dezvoltarea si motivarea resurselor interne, respectiv vor incerca sa echilibreze bugetele de HR astfel incat sa-si tina aproape angajatii valorosi.
"Odata cu reducere bugetelor de training in organizatiile locale, masura anti-criza raspandita, departamentele de HR au inceput sa se aplece cu mai multa atentie asupra modului in care sunt cheltuiti banii cu instruirea angajatilor. In 2012 va creste in continuare preocuparea pentru "cum sa cheltuim mai putin si mai eficient?", "cum sa sustinem cat mai direct si mai vizibil pentru organizatie obiectivele acesteia?", a spus Marius Decuseara Brandenburg, country manager al firmei de consultanta si training Trend Consult Romania.
In acelasi timp, Oana Datki, country manager la ConsulTeam Romania, considera ca anul 2012 poate fi caracterizat ca unul in care organizatiile vor fi definite de precautie si flexibilitate.
Totusi, ce ne asteapta? "Planurile si bugetele de resurse umane au fost rezervate inca de la mijlocul lui 2011, iar previz