Expertul în cultura mayaşă, Leonzo Barreno, susţine că teoria, foarte populară de altfel, potrivit căreia calendarul mayaşilor anunţă sfârşitul lumii pe 21 decembrie 2012, este greşită, scrie Daily Mail. Acesta spune că data marchează începutul unui nou calendar.
Barreno, care a emigrat din Canada în Guatemala în urmă cu 23 de ani, a fost învăţat chiar de bătrânii mayaşi să citească calendarele."Există două versiuni ale acestei poveşti. Cea despre care ştim cu toţi se referă la sensul apocaliptic care i s-a dat Numărătoarei Lungi şi cea de-a doua versiune, cea mayaşă, pe care rar o vezi menţionată în media, deşi astă e adevărul".
"Cât m-am pregătit alături de ei, nu am auzit nici măcar o dată vorbindu-se despre sfârşitul lumii. Pentru ei, este un eveniment fericit şi nu unul apocaliptic. Ne apropiem, în fapt, de sfârşitul unui calendar şi începutul unuia nou", a explicat profesorul de jurnalism de la Universitatea Regina. "Este un ciclu. Acest lucru s-a mai întâmplat până acum. După cum zic bătrânii înţelepţi, este a cincea oară când ne apropiem de sfârşitul unui calendar", a mai adăugat Barreno.
Un alt expert, germanul Sven Gronemeyer, s-a declarat de asemenea unul dintre cei care cred că este vorba doar despre sfârşitul calendarului mayaş şi nu despre sfârşitul lumii. Gronemeyer a explicat cum a dedus acest lucru din studierea unui artefact cu o inscripţie legată de cifrele 2012 şi că această dată simbolizează tranziţia la o nouă eră în calendarul de 5.125 de ani.
Mulţi dintre mayaşi resping ideea generală din Vest potrivit căreia calendarul prevesteşte Apocalipsa. Pentru a demonstra cât de puţin se iau în considerare părerile poporului mayaş, profesorul Barreno a exemplificat cum, pentru realizarea peliculei "2012", mayaşii au fost inseraţi într-o scenă care nu durează mai mult de cinci secunde.
Expertul în cultura mayaşă, Leonz