Sunt detalii amuzante, mai ales dacă le privim prin prisma evenimentelor care s-au derulat în ultimii zece ani, de la introducerea monedei euro în Europa. Germania este singura ţară pentru care moneda naţională a încetat să mai fie mijloc legal de plată chiar din momentul introducerii euro. Tot în Germania a fost descoperită prima bancnotă euro falsificată, iar primul mare furt de euro a fost raportat în Grecia. Sursa: Reuters
Introducerea bancnotelor şi monedelor euro pe piaţă, la 1 ianuarie 2002, a fost una dintre cele mai complexe operaţiuni logistice din istorie. Un număr de 6 miliarde de bancnote euro şi de 40 de miliarde de monede au fost distribuite în Europa începând cu miezul nopţii.
EVZ vă prezintă, pe scurt, câteva detalii de atmosferă din statele europene legate de introducerea euro în numerar, aşa cum au fost relatate la acel moment de BBC. Pe parcurs, veţi afla detalii despre primul mare furt de euro în numerar, despre cum a fost descoperit primul euro fals şi ce gândeau britanicii despre euro în 2002.
Austria: Eroare de soft la bancomate
Reprezentanţii băncii centrale din Austria erau plini de optimism, la trei zile după introducerea monedei unice. "În Austria totul merge excelent", a declarat directorul Băncii Naţionale din Austria, Wolfgang Duchatczek. El a spus că "cifrele pe care le avem în prezent arată că schillingul va dispărea foarte repede din economie".
Dar, în aceeaşi zi, toate bancomate din Austria au încetat să funcţioneze, din cauza unei erori de soft care, după cum au spus oficialii, nu a avut nicio legătură cu volumul mare de tranzacţii care a avut loc în prima zi lucrătoare cu noua monedă. Până la finele zilei, problema a fost remediată şi toate bancomatele din ţară au putut oferi din nou bancnote euro.
În mod ironic, Austria este ţara în care preşedintele Comisiei Europene de la acel moment, Romano Prodi,