Un loc încărcat de istorie din munţii Apuseni a reuşit să divizeze societatea românească în anul 2011. Proiectul aurifer de la Roşia Montană este unul dintre cele mai controversate subiecte ale ultimelor 12 luni. Blamat de ecologişti, sprijinit de însuşi preşedintele Traian Băsescu, proiectul nu a primit încă undă verde din partea statului. Între timp, cele două tabere îşi ascut săbiile şi se pregătesc pentru noi "bătălii" în 2012.
Are 1.870 de ani, a cunoscut apogeul în perioada austro-ungară, iar acum e scena unor dispute teribile. Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România. Bogăţiile aurifere ale munţilor Apuseni au reprezentat un motiv în plus pentru cucerirea Daciei de către împăratul Traian.
După două mii de ani, alt Traian a reuşit să tulbure apele la Roşia Montană. Preşedintele Traian Băsescu făcea astă vară o vizită în localitatea amintită, unde se declara pe faţă în favoarea proiectului minier. Multe organizaţii ecologiste şi Opoziţia parlamentară au sărit ca arse, acuzându-l pe şeful statului că intervine într-un subiect care nu-l priveşte.
Traian Băsescu spunea atunci că proiectul aurifer a stat îngropat din 1997, din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să-i doară capul".
Preşedintele pledează aşadar pentru derularea proiectului, afirmând că "orice ţară care are resurse trebuie să le folosească". Mai ales, continuă şeful statului, că astfel s-ar crea şi locuri de muncă. Clasa politică, divizată în privința proiectului de la Roșia Montană
Dacă în rândul societăţii civile, cele mai multe organizaţii se declară împotriva proiectului aurifer pe bază de cianuri, pe scena politică lucrurile sunt mai nuanţate.
Nu doar Uniunea Social Liberală se opune proiectului minier de la Roșia Montană, ci şi unii lideri ai Partidului Democrat Liberal, aflat la putere. De exemplu, Monica Mac