În Washington DC, cerşetorii aşteaptă cu nerăbdare ziua când protestatarii Mişcării ”Occupy” îşi vor lua tălpăşiţa. Bogaţii americani se arată simpatizanţi cu mişcarea de protest, dar niciunul nu a ridicat un deget pentru a-i ajuta pe iniţiatorii ei.
O femeie scoate capul din cort, privirea în pământ. Ochii îi sunt împăienjeniţi şi nu e pregătită să dea faţă în faţă cu soarele. Îşi trece degetele prin părul blond, observând cu atenţie cum plutesc fulgii de mătreaţă. Abia atunci îşi dă seama că lumina ce-i atacă ochii nu vine de la soare, ci de la aparatele de fotografiat ale turiştilor rătăciţi în Washington DC în prima zi din noul an. Se retrage din nou în cort.
IDEI PIERDUTE ÎN MESAJE AMBIGUE
Cinci rânduri de cort mai sus, în Freedom Plaza (Piaţa Libertăţii), un bărbat şi-a scos pancartele pe caldarâm. Când ajungi la 30 îţi dai seama că sunt prea multe să le contabilizezi. Se anunţă o zi domoală pentru el, vântul s-a oprit din hoinărit, pancartele stau locului. Îşi serveşte supa dintr-un vas din metal. Soarbe domol, de parcă se înfruptă din înţelepciune. E timid în faţa aparatelor de fotografiat. "Dacă o societate liberă nu-i poate ajuta pe cei mulţi şi săraci, atunci nu-i poate salva pe cei puţini şi bogaţi,” stă înscris pe un carton. "Putem avea democraţie în această ţară, ori putem avea bogăţie adunată în mâinile câtorva, dar nu le putem avea pe amândouă,” scrie pe un alt carton.
Protestatarii din Washington DC au ajuns aici în urmă cu aproximativ două luni, după ce în New York s-a declanşat prima mişcare de acest fel. Sunt oameni adunaţi de prin toate colţurile Americii, veniţi în centrele financiare şi politice să ceară tot ce le vine în minte, să ceară de la cei mai bogaţi 1% dintre americani, şi să acuze tot ce le vine în minte: tot pe cei 1% dintre cei mai bogaţi cetăţeni americani. Nici nu e de mirare că mesajul lor nu este unul cl