Avem in fata un an complicat si cu totii dorim sa aflam, cu o clipa mai devreme, ce ne asteapta. Cam tot anul vom fi ocupati cu analize si scenarii, incercand sa intuim sau sa influentam evenimente politice.
PDL trebuie sa-si innoiasca leadership-ul
Mai mult, este vorba chiar de oferta sa pentru functia de premier al guvernului rezultat din alegeri. Emil Boc a anuntat clar ca nu mai doreste un nou mandat, ar fi si nerealist, dupa uzura teribila a ultimilor ani, cand situatia economica interna si internationala a impus sacrificii enorme populatiei. Opozitia si o parte dintre cetateni ii imputa lipsa masurilor de lansare sau relansare economica. Unele masuri de atragere a investitorilor, atatia cati mai sunt, puteau fi luate (reducerea birocratiei, acordarea de terenuri si facilitati fiscale, etc.). Avand insa in vedere ca sunt intr-o situatie mai proasta decat noi multe alte tari (Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Portugalia), rezulta ca Emil Boc a facut, in mare, cam ce trebuia, pentru a limita efectele dezastrului economic mondial asupra Romaniei.
Indiferent daca ramane sau nu Emil Boc seful partidului dupa alegeri, in cateva luni PDL trebuie sa anunte numele viitorului premier. Grea misiune, pentru ca de numele acestuia se va lega toata viitoarea campanie electorala.
Sa vedem ce alternative are.
Dintre tinerii dizidenti, Cristian Preda, Sever Voinescu, Toader Paleologu, este putin probabil sa fie ales. Acestia au, mai degraba, vanitati academice, nu cred ca pot vorbi unor cetateni aflati intr-un obor de porci, de exemplu. Si sunt inca necopti pentru asa o functie dificila.
Elena Udrea nu intra nici ea in discutie, nu este un simbol al luptei anticoruptie. L-a propus pe Gheorghe Falca candidat la presedintia partidului, desi avea probleme nerezolvate cu justitia, i-a rechemat in partid pe Solomon si Gutau, ultimul proaspat ies