Universitatea Alexandru Ioan Cuza Cu toate ca anul 2011 este la final, nici un doctorand de anul I de la marile universitati de stat iesene nu si-a primit bursa. In plus, acestea au fost diminuate drastic ca valoare. Astfel, in conditiile in care aceste studii se deruleaza dupa noi reguli si prin coordonarea directa de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), un tanar cercetator ar putea primi aproximativ 700 de lei lunar. "Noi, ca universitate, am primit chiar la inceputul acestei luni (decembrie 2011 - n.r.) banii de la Ministerul Educatiei aferenti acordarii burselor doctoranzilor de anul I pentru trei luni. Problema este, insa, ca acestea sunt foarte mici si nu depasesc 700 lei. Este o mare diferenta comparativ cu ceea ce primeau cercetatorii in programele POSDRU pe care le-a administrat Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi. Sa vedem ce se va intampla anul viitor", a precizat prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul de la Politehnica.
Anul acesta, Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) are alocate 330 locuri la doctorat cu finantare de la buget, UTI are 211, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa - 70, iar Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) si Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) - 18. De precizat faptul ca doctoratele aflate în derulare vor continua pana la finalizarea ciclului de pregatire, chiar daca universitatea a pierdut, conform clasificarii facute de MECTS in acest an (in aceasta situatie se afla UAGE si USAMV), dreptul de a mai organiza altele. La nivel national, Ministerul Educatiei a scos la concurs 3.500 de locuri la doctorat.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Cu toate ca anul 2011 este la final, nici un doctorand de anul I de la marile universitati de stat iesene nu si-a primit bursa. In plus, acestea au fost diminuate drastic