Putini oameni stiu ca in bradul care sta acum impodobit in casele lor se afla, de fapt, o intreaga farmacie. Inainte de a decide sa il aruncati la gunoi, dupa trecerea Sarbatorilor, ar fi bine sa stiti ca in lunile decembrie si ianuarie, acele de brad au cea mai mare cantitate de uleiuri volatile.
De aceea, acum e timpul ca persoanele care sufera de insomnie sa-si faca o pernuta din ace de brad, care sa le asigure un somn linistit, profund si odihnitor si care sa le intareasca sistemul nervos. Acele de brad trebuie schimbate macar o data pe an sau mai des, daca exista aceasta posibilitate. Se poate face un saculet de panza care se umple cu ace de brad. Pernuta astfel facuta, se tine langa perna de dormit si aerul va fi mereu parfumat de aroma inconfundabila a acestui miraculous copac.
Pentru baia cu ace de brad se pun la macerat, pentru zece ore, cinci maini de ace in doi litri de apa, la temperatura camerei. Dupa acest interval, se strecoara lichidul si se lasa deoparte. Peste planta ramasa, se toarna doi litri de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la racit.
Apoi, lichidul rezultat se filtreaza, se combina cu celalalt, macerat la rece, si se adauga la apa de baie din cada. Baile sunt recomandate in caz de dureri reumatice, raceala, gripa, afectiuni respiratorii, oboseala fizica si psihica. Se fac doua, trei bai pe saptamana, un total de noua sau unsprezece bai. Apa din cada nu trebuie sa treaca de mijloc atunci cand se sta sezut. Baia nu trebuie sa dureze mai mult de 15, 20 de minute.
Siropul din ace de brad se obtine acum, iarna, zdrobind cu sucitorul de lemn 500 de grame de cetina care se pun intr-un borcan mai mare peste care se adauga 500 de grame de miere de albine, de preferinta poliflora. Se acopera borcanul si se tine la loc cald, langa soba sau calorifer, cam o luna, dupa care siropul se strecoara in s