Investitiile imobiliare sunt in prezent, pe de o parte, mai atractive, ca urmare a faptului ca proprietatile sunt mai putin volatile decat actiunile sau alte instrumente financiare, dar pe de alta parte, sunt franate de limitarea creditarii din domeniu. Ce traiectorie va lua acest segment in Romania, ce segmente vor fi mai atractive pentru investitii in actuala criza a datoriilor si ce tipuri de cumparatori vor exista pe piata, au povestit pentru DailyBusiness.ro, analistiii imobiliari.
La inceputul anului s-a resimtit oarece optimism in legatura cu relansarea economica in 2011 ce s-a transpus si in real estate pana la jumatatea anului.
"In prezent exista interes pentru imobiliarele locale din partea investitorilor, dintre care se remarca aceia din Orientul Mijlociu. Incepand din vara acestui an insa, contextul economic s-a inrautatit, ceea ce a condus atat la lipsa increderii investitorilor in redresarea sectorului real estate, cat si la reducerea semnificativa a finantarilor bancare in general", a spus Marius Grigorica, Senior Business Analyst in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
"Majoritatea investitorilor care au intrat in negocieri in prima parte a anului inca si-au pastrat interesul sa incheie tranzactiile, cu toate ca in momentul de fata, obtinerea finantarii este mult mai dificila si presupune costuri mult mai mari", a adaugat Grigorica.
Paradoxal, contextul economic dificil creste atractivitatea proprietatilor. Acestea sunt in mod traditional active ce pot asigura un grad de acoperire impotriva inflatiei, activele imobiliare fiind mai putin volatile decat actiunile sau alte instrumente financiare.
“Din acest motiv, in perioada urmatoare ar putea reveni in atentia investitorilor activele imobiliare, mai ales acelea subevaluate, care ar putea avea potential de crestere”, a mentiona