Sfârşitul lumii în 2012 nu este deloc sigur, dar al guvernului pedelist de astăzi da. El va dispărea înainte de 21 decembrie, termenul limită din calendarul mayaş, urmând ca, în caz că planeta scapă de apocalipsă, un nou cabinet să-i ia locul până la Crăciun. Nu este o profeţie, ci un exerciţiu de anticipaţie, bazat pe evoluţiile trecute şi evenimentele anunţate pentru acest an.
Alegerile parlamentare din România se desfăşoară, de aproape două decenii, în luna noiembrie. Noutatea este că, de această dată, scrutinul legislativ are loc concomitent cu cel local şi, posibil, cu un referendum pentru aprobarea Constituţiei amendate în sensul convenit cu UE, de realizare a uniunii fiscale. Partidele pot începe, aşadar, numărătoarea inversă, cu ochii pe ceasul electoral stând mai ales PD-L şi USL. Ele sunt nu numai principalele forţe competitoare şi singurele capabile să facă rocada la Putere, ci şi acelea care poartă lupta politică până dincolo de limitele admise, transformând excesele de tot soiul în a doua natură.
PD-L se află la aproape 30 de procente în urma adversarei sale, USL, (21,5 la sută, faţă de 49,2 în sondajul IMAS din decembrie), dar nu disperă, ci crede că va continua să guverneze şi în 2013. Deşi pare nerealist, are o şansă şi aceasta se cheamă Traian Băsescu. Preşedintele i-a avertizat pe uselişti, în repetate rânduri, că, dacă nu vor obţine 50 la sută din voturi şi majoritatea mandatelor de parlamentar, nu le va încredinţa formarea guvernului, chiar dacă vor ieşi pe primul loc, în alegeri. Promisiunea şefului statului simplifică viaţa PD-L, a cărui sarcină, în loc de a câştiga alegerile - lucru imposibil -, devine aceea de a creşte cu 5-7 procente, destabilizând poziţia USL, ca aceasta să coboare sub pragul de 50 la sută. Într-o asemenea situaţie, PD-L ar putea rămâne la Palatul Victoria, cu ajutorul UDMR şi al UNPR, actualii săi parteneri,