Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé, consideră că există "probleme" astăzi în Ungaria, unde noua Constituţie a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2012. La Budapesta, circa o sută de mii de persoane au protestat luni în stradă, împotriva noii Constituţii ungare. Printre manifestanţi s-au aflat şi membri ai partidelor de Opoziţie, precum şi organizaţii reprezentative ale societăţii civile.
Protestatarii îi acuză pe premierul Viktor Orban şi partidul său conservator FIDESZ că aduc atingere democraţiei, prin noua Constituţie a Ungariei.
Manifestanţii s-au adunat în faţa Operei din Budapesta, unde urma ca preşedintele şi Guvernul să participe la o seară de gală în onoarea noii Constituţii ungare.
Protestatarii au strigat sloganuri împotriva Executivului conservator, condus de Viktor Orban. Ei au adus pancarte pe care scria: "Ajunge!" sau "Dictatura lui Orban!".
Noua Constituţie ungară a fost adoptată de Parlamentul de la Budapesta, cu o majoritate de două treimi, de care dispune FIDESZ.
Noua lege fundamentală a fost criticată de Uniunea Europeană, de şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton şi de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International. Ce prevede noua Constituţie ungară?
Noua Constituţie ungară diminuează puterile Curţii Constituţionale, în timp ce Banca Naţională îşi pierde independenţa, pluralismul media este ameninţat, la fel ca independenţa justiţiei.
Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, declară că există "probleme" astăzi în Ungaria. El cere Comisiei Europene să ia măsuri pentru ca principiile fundamentale ale democraţiei să fie respectate, potrivit AFP.
De partea ei, Comisia Europeană a cerut marţi Ungariei să asigure independenţa băncii centrale, afirmă un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, Olivier Bailly.
Între timp, Guvernul ungar se pregăteşte