Majoritatea statelor membre UE care mentineau restrictii pentru romani si bulgari pe piata muncii le vor mentine si in 2012 si 2013, perioada maxima in care tratatele UE le permit acest lucru, potrivit informatiilor oficiale anuntate astazi de Comisia Europeana. Noua din 11 tari UE care mentin restrictii au trimis notificari catre Executivul UE si au precizat care sunt pozitiile lor. La acestea se adauga si Spania, care a cerut si a obtinut deja o derogare pana la sfarsitul acestui an. Majoritatea raspunsurilor sunt negative pentru romani.
Tari care mentin restrictii inca doi ani - 9 state membre: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta au anuntat Comisia Europeana cu privire la mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari pana in 2014.Tari care au ridicat restrictiile total sau partial:Italia nu a notificat Comisia Europeana in legatura cu mentinerea restrictiilor.Germania le mentine partial.
Tari care mentineau restrictii pana acum: 10 (+1) tari au impus pana la 31 decembrie 2011 restrictii romanilor si bulgarilor: Marea Britanie, Italia, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta la care s-a adaugat si Spania din vara lui 2011 - cu derogare pana la sfarsitul lui 2012.
Tari care nu au impus restrictii: 15 statele UE nu au in prezent restrictii pentru cetatenii romani: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Grecia si Danemarca.Actul de aderare din 2005 permite tarilor UE-25 sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor ale fortei de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape:
Perioada 1 ianuarie 2007 - 31 dece