Eliberarea de provizioane pentru ajustarea la cerinţele IFRS a determinat băncile să vândă multă valută, generând volatilitate.
BNR înclină să dea dovadă de mai mare flexibilitate în monitorizarea băncilor după ce a ajuns la concluzia că schimburile valutare determinate de ajustările de provizioane pentru trecerea la contabilitatea IFRS pot provoca pierderi contabile, depăşirea limitelor de poziţii valutare şi, nu în ultimul rând, o volatilitate mare a cursului de schimb leu/euro.
De la un nivel de 4,3409 lei/euro înregistrat pe 16 decembrie, cursul a picat într-o singură zi la 4,3146 lei/euro, a continuat să alunece până la 4,2875 lei/euro, pentru ca pe 30 decembrie să închidă anul la 4,3197 lei/euro - nivel cu 0,8% mai mare decât la sfârşitul lui 2010.
Aceste mişcări rapide într-o perioadă scurtă au fost legate într-o mică măsură de intrările sezoniere de valută de la românii din străinătate, ci în principal de vânzările de valută făcute de bănci pentru redimensionarea provizioanelor conform noilor cerinţe IFRS pe care le adoptă şi BNR de la 1 ianuarie 2012, deşi la nivel prudenţial va continua să urmărească şi situaţiile după standardele româneşti RAS.
"S-au văzut vânzări de valută legate de ajustările de provizioane la IFRS", confirmă Dorin Badea, directorul trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank.
Cu toate că data trecerii la IFRS a fost stabilită din 2009, Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor au tot întârziat cu reglementările şi clarificările necesare, astfel că o serie de aspecte au rămas în suspensie chiar până la finalul lui 2011.
Potrivit unor surse bancare, BNR le-a transmis băncilor joia trecută în regim de urgenţă o serie de precizări privind regimul acceptat al poziţiilor valutare în această perioadă de adaptare la cerinţele de provizioane specifice IFRS.
Poziţia valutară într-o d