Radu Naum, una dintre cele mai cunoscute figuri ale jurnalismului sportiv din România, spune că sporturile individuale care nu au constanţă în competiţii nu pot atrage atenţia oamenilor în mod ciclic.
„Pasiunea te salvează din multe. Te face să înveţi, să progresezi, să munceşti cu plăcere, e cheia care îţi deschide toate uşile, e mai importantă decât talentul", spune Radu Naum.
L-am întâlnit pe cunoscutul jurnalist într-unul dintre barurile din centrul vechi al Bucureştiului, un local decorat cu tricouri de jucători şi steaguri de echipe, în care oamenii se adună să urmărească meciuri. „Un comentator sportiv ar trebui să vadă meciuri în comunităţi de orice fel. E o şcoală foarte bună", crede Radu care, din când în când, aruncă o privire la televizorul din colţ, setat pe Digisport.
„Au fost lucruri care nu s-au potrivit"
Naum spune că un comentator bun trebuie să aibă un background sportiv, pasiune pentru sport, studii, experienţă în presa scrisă şi o cultură generală solidă. „Trebuie să citeşti enorm, să afli enorm". Radu e foarte pretenţios cu sine însuşi. Nu se lasă uşor mulţumit şi întotdeauna crede că e loc de mai bine.
A terminat o facultate tehnică, dar a început să scrie la „Sportul Românesc", inspirat de tatăl său, Hristache Naum, jurnalist sportiv la „Sportul" şi primul jurnalist de ciclism din estul Europei care a făcut Turul Franţei, în 1968. Apoi, Ţopescu l-a chemat în TVR. „I s-a părut că există o perspectivă, îi mulţumesc veşnic. Un om e important prin ce lasă să se întâmple în jurul lui", spune Naum, care a fost prezentator de ştiri, comentator şi manager.
Din 1998 până în 2008 a comentat „Turul Franţei" alături de Radu Banciu. Din 2008 a ajuns la GSP TV, apoi s-a dus la postul B1 TV, pentru emisiunea „Razii de Noapte", realizată tot cu Radu Banciu. A fost o emisiune care nu a văzut prea mult l